Yangın Algılama ve Anons Sistemleri
Elektronik tabanlı Yangın Algılama Ve İhbar Sistemleri, muhtemel bir yangına karşı can ve mal güvenliğinin korunması amaçlarına hizmet eder. Bu yazımızda; ilgili standartlar gözetilerek ve yürürlükteki yönetmeliklere bağlı kalınarak tasarlanmakta olan Yangın Algılama Sistemleri hakkında bilinmesi gerekenlere, “Yangın alarm sistemleri nasıl çalışır?” sorusunun yanıtına, Yangın Algılama Sistemlerinin Çeşitlerine ve kullanım alanlarına değineceğiz.
Bir yapının tamamen yanmaz olarak inşa ve dekore edilmesi mümkün olmadığından yapılması gereken en doğru ve gerekli hamle, yangın çıktığı anda bu yangından kişileri haberdar etmesi için geliştirilmiş Yangın Algılama Sistemlerini kullanmaktır.
Isı, ışık radyasyonu (yayılım) ve duman vb. belirtileri sayesinde insanlar tarafından fark edilebilir özellikte olmasına karşın yangın, kimi zaman insanların ulaşamadığı bölümlerde ve zamanlarda ortaya çıkabilir, büyüyebilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yangının büyümesinin ve dolayısıyla can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesinin tek yolu, Yangın Algılama Sistemlerinin kullanılmasıdır. Bu sistemlerin çalışma prensibi, dedektörleri sayesinde algıladıkları yangın belirtilerini elektriksel sinyale çevirerek kişilerin anlayacağı ekipmanlarla (uyarıcılarla) uyarmak, ikaz etmek şeklindedir. (Alarmı devreye alma, bilgisayar ekranında bildirim, telefona bildirim gönderme vb. yollarla).
Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?
Özellikle hastane, okul, AVM gibi kalabalık mekânlarda paniğe bağlı yaralanma ve can kayıplarını engelleyen Yangın Alarm Sistemlerinin nasıl çalıştığı ve koruyuculuğu sistemin güvenirliğinden emin olmak isteyenlerin merak ettiği soruların başında yer alır.
Olası bir tehlike anında otomatik olarak devreye giren Yangın Algılama Sistemleri; algılama, değerlendirme ve alarm unsurlarına sahiptir:
- Algılama aşamasında mevcut ya da başlayacak bir yangının belirtileri (ısı, duman, ışık vs.) tespit edilir. Algılama işinden, yapının ve yapıya ait bölümlerin özelliğine göre konumlandırılmış (riskli noktalara) dedektörler sorumludur.
- Değerlendirme, sistemin beyninde gerçekleştirilir. Bu bölümde, dedektörler aracılığıyla iletilen uyaranın yangın habercisi olup olmadığı test edilir. Yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda kurulan gelişmiş sistemlerde yangının nerede çıktığı da belirlenebilmektedir.
- Alarm ise değerlendirme sonucu yangını işaret ettiğini gösterir sinyallerin kontrol sinyallerine dönüştürülmesidir. İkaz, sesli ve ışıklı olarak yapılır. Ayrıca dilendiği takdirde ek olarak yapı sahibine ve yetkili ekiplere telefon vb. yollarla bildirim de yapılabilir.
Sistemlere dâhil edilen bir de yangın butonları vardır. Manuel kullanım için tasarlanmış olan bu butonlara basıldığında Yangın Alarm Sistemleri otomatik olarak devreye girer.
Yangın Alarm Sistemleri, yangın kontrol ve söndürme sistemleriyle entegre olabilir. Bu sayede insan müdahalesine gerek duyulmadan da yangın kontrol altına alınabilir.