Aydınlatma
Görsel algılama için gerekli ışığın , mekanın ve konunun özelliklerine uygun koşullara göre dizaynını sağlamaktır. Bir ofis ortamında daha ince detaylara odaklanma sağlanması için ışığın daha verimli kullanılması gerekirken , gece saatlerinde küçük bir gece lambası aydınlatma ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Aydınlatma Sistemleri
Işığın daha verimli kullanılmasını kendisine konu edinen , detaylarına girdiğimizde arkasında müthiş bir bilimin olduğunu söyleyebileceğimiz mekanızmalardır. Peki enerjinin verimli kullanılması ne demektir?
Enerji Verimliliği
Mevcut enerjinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda en yüksek etkinlikte değerlendirilmesi , yeni teknolojiler ile üretimi , kaliteyi ve performansı düşürmeden , sosyal refahı engellemeden enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
Tasarruf ve enerji verimliliği birbirine çokça karıştırılır. 2 lambadan birini söndürmek tasarruftur , aynı aydınlatmayı sağlayan daha az enerji tüketen teknolojik lambaların kullanılması ise verimliliktir.
Aydınlatmada tasarruf , lamba söndürerek değil , görme yeteneği ve görsel konfordan ödün vermeden , gerekli minimum seviyede aydınlık düzeylerinin yaratılması ile sağlanır. (Kaynak: İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Prof. Dr. Sermin Onaygil )
Kaliteli Bir Aydınlatma Sistemi Nasıl Olmalı
- Uluslararası standartlar ve öneriler çok iyi takip edilerek aydınlatacak mekana uygun optimum çözümün elde edilebileceği aydınlatma kriterleri belirlenmeli,
- Fotometrik değerleri bilinen armatürler ile gerekli tasarım hesaplamaları yapılarak , armatür sayısı ve tipi bu hesaplara göre belirlenmeli,
- Aydınlık düzeyi algılayıcılı ve zaman kontrollü tesisatlar ile aydınlatmanın gerek duyulan zamanlarda gerektiği kadar kullanılması sağlanmalıdır.
Aydınlatmada Verimlilik Sağlanın Yolları
- Lamba değişimi
- Yardımcı ekipmanların değişimi
- Armatür değişimi
- Yeni Tasarım / Sistem ve yerleşimin değişimi
- Otomasyon Sistemi